Let op: oplichting via sms-berichten

26 mei 2021 - Op dit moment circuleren gevaarlijke frauduleuze sms-berichten waarvan de afzender zich voordoet als DHL of een ander vervoersbedrijf. In het sms-bericht wordt gevraagd een tracking app te downloaden om een pakket te kunnen ontvangen. Via deze tracking-app (spyware) worden wachtwoorden en andere gevoelige gegevens gestolen, zoals bankgegevens en wachtwoorden. Eenmaal geïnstalleerd kan de spyware sms-berichten onderscheppen en versturen, het adresboek uitlezen, telefoonnummers bellen en Google Play Protect uitschakelen. iOS (Apple) gebruikers lopen op dit moment minder risico, maar de sms-berichten kunnen nog steeds leiden naar een oplichtingswebsite die persoonlijke gegevens kan stelen. Bescherm jezelf door de Mijn DHL app alleen via de officiële App Store (iOS) en Google Play Store (Android) te downloaden. Schakel het installeren van apps uit onbekende bronnen uit en installeer altijd de meest recente OS-updates.

Wat is phishing?

Criminelen 'vissen' naar jouw persoonlijke gegevens of willen je oplichten. Dat doen zij via e-mail of tekstberichten via sms of Whatsapp. Je krijgt dan bijvoorbeeld een melding dat DHL een pakket wil afleveren en je wordt verzocht te betalen of op een hyperlink te klikken. Zo probeert een crimineel jouw persoonlijke- of bankgegevens te verkrijgen. Als je de afzender niet herkent en de e-mail of het tekstbericht niet verwacht, bestaat de kans dat er sprake is van phishing. 

Hoe herkent u een echt bericht van DHL?

  • E-mails van DHL ontvangt u altijd vanaf een e-mailadres dat eindigt op dhl.com, dhl.nl of dhlparcel.nl. Beweeg de muis over de link (dus niet klikken!) en kijk of het adres van de afzender opeens verandert. Een fraudeur kan dit namelijk ‘maskeren’.
  • In een echt betaalverzoek van DHL zie je altijd het nummer van jouw pakket. Controleer of het nummer in de e-mail of het tekstbericht ook echt met jouw zending overeenkomt. Klik niet op het nummer of de link, maar noteer het zendingsnummer en voer het in op onze track en trace pagina. 

Veiligheidsinstructies

  • Open geen bijlagen en download de meegeleverde bestanden niet
  • Klik niet op een hyperlink in de e-mail
  • Beantwoord de afzender nooit
  • Voer nooit toegangsgegevens in voor diensten van DHL Parcel als je niet zeker weet of je op een gewenste website bent
  • Download de officiële Mijn DHL app via de App Store of Google Play Store

Phishing melden

Heb je een verdachte e-mail, sms, Whatsapp of betaalverzoek ontvangen en weet je niet zeker of dit van DHL is? Zorg dan dat je op geen enkele link klikt en open geen bijlagen. Meld dit via e-mail aan [email protected] en voeg de verdachte e-mail of sms toe als bijlage. Het is belangrijk om de verdachte mail níet te 'forwarden' (door te sturen), omdat dan de originele en technische gegevens verloren gaan. Met de verdachte e-mail als bijlage, kunnen wij de échte afzender achterhalen en blokkeren.  

Instructie phishing melden

Meer informatie

Mocht je twijfelen dan raden wij aan om de website van Fraudehelpdesk te bezoeken. Hier zijn voorbeelden te vinden van de valse berichten die in omloop zijn.