Logistieke ondersteuning voor het Kinderzwerfboek

200 kinderen van Openbare Basisschool Anne Frank in Utrecht vormden een lang lint tijdens het uitrollen van een gedicht van een halve kilometer lang. Het startschot werd gegeven door kinderboekenschrijfster Daniëlle Schothorst, bekend van onder meer haar meest recente toneelleesboek Superzwerver. Met deze ludieke actie start de samenwerking van Kinderzwerfboek en DHL Parcel. Zij zetten zich de komende 3 jaar samen in om leeskilometers mogelijk te maken voor álle kinderen in Nederland. Kinderen kunnen gratis een boek halen bij alle KinderzwerfboekStations in Nederland. Om deze 3.000 Stations te voorzien van voldoende kinderboeken is er een inzamelactie voor iedereen: van 16-21 september kunnen gelezen kinderboeken verpakt worden ingeleverd bij DHL ServicePoints. DHL gaat de stichting helpen met de logistiek.

Jan Wezendonk, directeur en bestuurder van Nationaal Fonds Kinderhulp:
“Wij zijn erg blij met de samenwerking met DHL. De logistieke kennis en kracht van DHL helpt ons enorm om boeken op die plekken te krijgen waar de boeken het hardst nodig zijn. Er zijn nog steeds kinderen die thuis weinig boeken hebben en daardoor geen leeskilometers kunnen maken. Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind en biedt handvatten om iets te doen tegen mogelijke armoede.

Martijn Kleij, Vice President Marketing & Retail:
“We zijn blij dat we onze servicepunten en logistieke expertise kunnen inzetten om kinderen leeskilometers te helpen maken. Onze medewerkers krijgen zo de kans om ook op deze manier iets te betekenen in het leven van kinderen. Deze samenwerking sluit goed aan bij andere initiatieven die we voor kinderen doen en het wereldwijde partnerschap met SOS Kinderdorpen die uitingen zijn van het GoTeach-programma van DHL.”

Martijn Staats, directeur van Openbare Basisschool Anne Frank in Utrecht:
“Lezen is zo belangrijk omdat het de taalvaardigheid van kinderen ontzettend vergroot. Daarnaast zou ik wensen dat kinderen leren genieten van het lezen om zo een oneindige schat aan verhalen te leren kennen.”

Leeskilometers maken

KinderzwerfboekKinderen die dagelijks een kwartier lezen, breiden hun woordenschat sneller uit en presteren beter op school. Helaas hebben meer dan 250.000 kinderen in de basisschoolleeftijd thuis niet genoeg leesboeken, waardoor de kans bestaat dat ze met een taalachterstand het basisonderwijs verlaten. Voor alle kinderen en in het bijzonder voor kinderen in aandachtswijken zijn er op 3.000 plekken in het land KinderzwerfboekStations. Daar kunnen kinderen een leuk leesboek uitkiezen en doorgeven aan andere kinderen. De Stations zijn ondergebracht in scholen, buurthuizen, kinderboerderijen en bij mensen aan huis en te vinden via www.kinderzwerfboek.nl

Een Station wordt wekelijks gemiddeld door 10 tot 15 kinderen bezocht. Dat betekent dat 30.000 tot 45.000 kinderen per week een bezoek brengen aan een Station. In een Station staan gemiddeld 25 tot 30 boeken wat optelt tot ruim 90.000 zwerfboeken die wachten om gelezen te worden. Jaarlijks worden meer dan 100.000 nieuwe kinderboeken uit zwerven gestuurd. Sinds de start van het programma zijn ruim 2 miljoen kinderboeken verstrekt. Deze zwerfboeken worden gedoneerd door uitgeverijen en ingezameld via organisaties en particulieren. 

De logistieke kennis en kracht van DHL helpt ons enorm om boeken op die plekken te krijgen waar de boeken het hardst nodig zijn.
Jan Wezendonk (Directeur Nationaal Fonds Kinderhulp)

Nederland in actie

Kinderzwerfboek en DHL slaan de handen ineen om zoveel mogelijk gelezen kinderboeken van particulieren in de KinderzwerfboekStations te krijgen. Iedereen in Nederland kan zijn gelezen kinderboeken verpakt inleveren bij een DHL ServicePoint in de actieweek van 16-21 september. Met bijna 3.000 DHL-punten is er altijd wel eentje dichtbij. Met deze actie hopen Kinderzwerfboek en DHL ruim 15.000 leeskilometers (50.000 boeken) in te zamelen. Alle boeken worden naar het centrale DHL-distributiecentrum in Utrecht gebracht waar DHL vrijwilligers de boeken uitzoeken, voorzien van een zwerfsticker en er mooie pakketten van maken. Deze pakketten worden nog voor de Kinderboekenweek in oktober verstuurd naar KinderzwerfboekStations in Nederland. Zo kunnen alle kinderen een leuk boek uitzoeken bij het Station in hun buurt.

Deel op social media

Geschreven door

Ewout Blaauw

Director Corporate Communications

Mis geen update, meld u aan voor onze nieuwsbrief. Aanmelden